Night of the Proms

Roger Daltrey ‘doet druk’ op de 1e avond van NOTP in Rotterdam

Op aanraden van Joe Cocker voegde Roger Daltrey zich in 2005 bij de line-up van Night of The Proms. Aan verslaggever Stefan Raathuis legde hij uit waarom hij had besloten om mee te doen:

Stefan Raathuis

AD 10 november 2005

“Drie redenen. Eén: ik had niets te doen. Twee: ik had nog nooit met een puur klassiek orkest gespeeld. En drie: dit is voor mij een soort luxe training. Volgend jaar werk ik weer met The Who. Dan moet ik in vorm zijn.’’

Na een reeks van concerten in het Sportpaleis te Antwerpen volgden er liefst 8 data in Ahoy’ Rotterdam.

Roger was zelf ook al niet te positief over zijn optredens bij Night of The Proms:

Carl Huybrechts (en bij een enkele show Bart Peters) deed de presentatie en kondigde, behalve Roger, Seal, Chico & The Gypsies, Safri Duo, Frank Boeyen en John Miles aan. Al deze artiesten genoten meer respons van het publiek dan Roger, die niet aansloot op de verwachtingen van het publiek dat voornamelijk op inhakers en meezingers zat te wachten. Opmerkingen als “Hij is wel druk op het podium” waren daarbij niet ongewoon.

“De energie van de Who-nummers komt niet helemaal over. Het bevalt me ook niet dat ik maar vijf nummers zing. Da’s voor mij een sprintje terwijl ik gewend ben aan marathons”

Gesterkt door een groot koor (Fine Fleur), een orkest (Il Novecento o.l.v. Robert Groslot) en waar nodig gitarist, zong hij ‘Who Are You’, ‘Behind Blue Eyes’, ‘Without Your Love’, ‘You Better You Bet’ en ‘See Me Feel Me’.

Al bij het eerste concert in Rotterdam had Daltrey enorme problemen met zijn stem, die erg schor klonk. Het AD sprak zelfs van een afgang:

AD

10 november 2005

Klassiekers als ‘Pinball Wizard’ en ‘Who Are You’ wankelden. Op breekbaarder werk als ‘Behind Blue Eyes’ en ‘See Me, Feel Me’ moest Daltrey opzichtig geholpen worden door het achtergrondkoortje en zelfs de ook bijna overrijpe John Miles sprong bij. De georkestreerde rocknummers vielen ook matig bij het Proms-publiek dat van oudsher meer in is voor samenzang, inhaken en meedeinen.

Flyer met line-up van Night of the Proms 2005